Det linjära perspektivet: Samverkande krafter

Yes! Dottern är verkligen uppe på en ny språklig nivå! 🙂 Ni skulle bara höra henne, pratar och förklarar och förtydligar sig och tar inte illa upp för vänliga frågor – och i morse hörde jag henne för första gången ta med två faktorer i beräkningen när hon förklarade för mig varför man inte behövde ha lampan tänd på morgonen:

”Det är både för att det är dag och för att det är sommar!” sade hon. Och så är det ju – det är två faktorer som samverkar till ett resultat. Precis som två personer samverkar för att skapa en konversation… 🙂

Hon tar till sig fler av mina förklaringar också. Hon hade prov i veckan, historia nu igen. Det är svårt, men den här gången fick jag äntligen förklara vitsen med ”prov i skolan” för henne och att frågorna BARA handlar om det som de har gått igenom. Och hon förstod! Det var stort tycker jag.

Jag fick också min första chans någonsin att förklara hur hon borde tänka på ”tidssteg” – jag sade att hon har för korta tidssteg och att vi andra har längre, och att hon kan tänka på tidsstegen precis som på vanliga steg i ett rum. Det tar en viss mängd steg att gå igenom ett rum. Likadant är det med ”tiden” – det tar ett visst antal tidssteg att ta sig igenom en syssla. Och efter den förklaringen har dottern börjat titta på klockan och förklara ”hur långt det är kvar” istället för att hela tiden säga att hon vill att det ska hända nu. Det är första steget till att få tiden också hopknycklad precis som platserna, och vem vet – kanske får vi till det helt och hållet redan i sommar?

Och idag när hon gick ut i trädgården och stod på trappan och sade åt mig att jag också borde gå ut, då bad jag henne titta på min hand och frågade henne vad hon trodde att jag skulle göra. Och då tittade hon på min hand och sade:

”Det är fåglarnas vattenautomat. Du håller på med fåglarna! Då får du göra färdigt först innan du går ut.”

Fint resonerat, eller hur? 🙂

Det här inlägget postades i linjärt perspektiv, socialt samspel, språket och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.