Det linjära perspektivet: Relationella responser

Det kommer nog inte att bli så mkt framöver här på bloggen för jag har äntligen äntligen kommit igång med min bok om synterapi och navigering och hoppas få den färdig framåt hösten. 🙂

Men eftersom vi hade ett litet genombrott här igår tänkte jag dela med mig av vårt senaste ritprat iaf. Jag kommer nog att fortsätta lägga ut åtminstone sådant även om det alltså inte blir så mkt teori här framöver.

Vi har länge haft problem med ”åsikter” – d.v.s. att en åsikt är just en ÅSIKT och inte nödvändigtvis sanningen – men också att en åsikt kommer från ETT håll och inte alls behöver vara samma eller ens motsatsen från andra hållet. Det är ungefär som skillnaden mellan ekotal och vanligt tal: får man samma svar tillbaka eller något helt annat?

Dottern har tidigare gärna velat ha det till att om en person är ”rädd” måste den andra vara ”modig”, för det är ju motsatserna. Att det är ”farlig” som ska höra ihop med ”rädd” har inte tidigare gått att få fram, och inte heller att man kan välja att vara ”modig” istället för ”rädd”, medan den andre då fortfarande är ”farlig”. Det handlar ju både om åsikter och om responser som beror av sammanhanget, av ”relationen”, och det är ju alltid svårt här om man inte förklarar det tydligt.

Men igår kom jag alltså äntligen på rätt sätt! 🙂 Och det har ni här:

Dottern blev så nöjd att hon fick sin speciella aha-glimt i ögonen. Hon har ju också länge märkt att det är något som inte ”stämmer” när hon pratar, för varför gör inte folk alltid bara det hon vill…? 😉 Men nu gick det fram att det beror på vad de TYCKER, och att åsikten inte alls behöver vara sann – att det är en ÅSIKT, inte fakta.

I detta sammanhang passade vi också på att gå igenom hur man kan ”ändra” på folks åsikter genom sin egen respons. Om nån verkligen tycker att man är jobbig eller farlig, då kommer de att springa iväg ifrån en (aka ”hålla avståndet”). Vill man att de istället ska komma ”nära”, då får man visa att man är ofarlig istället, något man lämpligen gör med leenden, lågt och vänligt tonfall och lugna kroppsrörelser (aka ”snällpilar”).

Det här inlägget postades i linjärt perspektiv, socialt samspel, språket och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det linjära perspektivet: Relationella responser

 1. SpaceMonkey skriver:

  Åh, vad underbart och spännande att du kommit i gång med att skriva boken! Jag hoppas verkligen att det går bra, kommer vara intressant att läsa den (om det kommer att finna möjlighet till det).

  Gilla

  • othermindly skriver:

   Tack! Hoppas det ska bli bra, jag vacklar fortfarande mellan två olika versioner, det slutar nog med att jag måste klämma in båda… 😉 Har tänkt så mkt på dig, för jag har så mkt jag skulle vilja tala med dig om. Hoppas det är ok med dig, sommaren tycks ju bli lite mer uthärdlig i år åtminstone. Det vore kul om vi kan ses till hösten som vi talade om, då ska nog boken ha fått sin slutgiltiga form också… Det skulle vara underbart om du skulle vilja kommentera begripligheten av det hela då!

   Iaf, med signalsystemet (som jag knäckte nu i vår) landar man faktiskt i NTns ”anknytning”. Nu förstår jag att de börjar med ”avståndet” och inte med ”storleken” som jag trodde först. (Att börja med ”storleken” är väldigt mkt mer deprimerande än på ”avstånds-viset”, men jag är inte säker på om man kan undvika det när man börjar utanför flocken.)

   Det är som själva skillnaden mellan bottom-up och top-down processing – om man inte har ”top” från början MÅSTE man ju börja nerifrån… Eller måste man? Kan det finnas en genväg även nerifrån? Ja, du hör vad jag har fastnat på – det duger ju inte att bara tjata om alltihop på NT-viset, för det funkar ju inte – men t.o.m. jag tycker nu i efterhand att jag har gått en JÄTTElång omväg för att landa på min ”plats”… neej, det måste finnas en genväg, men jag vet inte än hur den ser ut. Jag har iaf börjat lära dottern om avstånd nu, kanske jag kommer på hur det ska gå till senare i sommar. ”Om du vill att folk ska våga närma sig”, säger jag till henne. 🙂

   Gilla

   • SpaceMonkey skriver:

    Och jag har tänkt på dig. Har varit mycket nu under våren så har haft väldigt lite energi och hjärnkapacitet till att skriva mycket. Har så mycket tankar jag vill få ut till dig. Hoppas att de finns kvar när vi träffas.

    Kommer göra mitt yttersta för att få till att träffas i höst. Vill verkligen och det känns som om att vi kommer att ha mycket att samtala om.

    Ja, avstånd är väldigt viktiga har jag insett. Hmm, får ta mig en funderare på det där med en genväg och klura på det. Vore onekligen behjälpligt om det fanns för de som kommer efter oss, så de slipper dem krångliga, långa, energikrävande proceduren vi gick igenom.

    Skulle vara en ära att få läsa och kommentera begripligheten i det. Har ju följt delar av processen så ser verkligen fram emot det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.