Det topografiska systemet: Relationella händelsekedjor

Nu har vi äntligen börjat med de relationella händelsekedjorna och flockens olika ”sysslor” (aktiviteter eller ”händelser”).

Igår innan kvällsmat satt dottern och såg på TV medan jag gjorde färdigt maten i köket. När det började bli klart stack jag ut huvudet genom köksdörren och frågade dottern om det fanns glas till oss båda två på bordet.

”JA!” ropade hon.

Men när jag kom in med maten fanns där inga glas! Jag fick gå tillbaka och hämta innan vi kunde börja måltiden. Hon förklarade för mig att hon inte hade tittat på bordet innan hon svarade:

”För jag tittade ju åt ditt håll!” sade hon.

Efteråt sade jag till dottern att vi måste prata om det här. Man ska inte svara ”ja” om man inte vet vad det är man svarar på – och om frågan gäller vad som FINNS, så är det meningen att man ska TITTA också innan man svarar. Och varför ställde jag ens frågan? Jo, för att spara in lite tid åt mig själv i ett av ”stegen”… När jag tittade på dottern insåg jag dock att jag redan hade tappat bort henne i förklaringen, och därför gjorde vi ett ritprat om det hela istället.

I bilden nedan ser ni ”händelsen” (äta mat) markerad som en omring, med en tidslinje för varje person, flockpilar som kan skickas mellan tidslinjerna, och olika ”steg” som leder både IN i aktiviteten och UT ur den igen:

Sedan blev det en bild där mammas tidslinje fick böja tillbaka igen eftersom det inte fanns glas på bordet – dottern följde ivrigt linjerna med fingret och sade:

”Du fick gå tillbaka här, mamma! Tillbaka till duka-steget!”

Och sedan påpekade hon att det är ju så hon själv brukar göra!! 🙂 Backa ett steg och göra om och om igen och inte komma ”vidare” till nästa steg – ja, det är ju som hon ”fastnar” i en händelsecirkel de gångerna, men hon har ju rätt också – händelserna ÄR verkligen uppbyggda just som topografiska cirklar, och jag tycker att det var riktigt STORT av henne att själv se det sambandet redan nu!

Sådär ja, nu ska vi snart vara framme vid flockens ”hopknycklade” tid där alla sysslorna utgör ”händelserna”, de föregående stegen avgör nuläget och de personliga relationerna avgör hur tidslinjerna kommer att löpa i framtiden. Men mer om detta i senare inlägg, tills vidare kan ni titta på vad Carlo Rovelli har att säga på det här ämnet. För det är när man väl börjar tänka ”händelser”, som det inte helt oväntat börjar ”hända” saker… 🙂

Annonser
Det här inlägget postades i socialt samspel, topografiska systemet och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.