”Pil-orden” – om sociala samspelsord och meningar

Igår hade dottern och jag ett riktigt bra samtal om ”pil-ord”. 🙂

Dessa skiljer sig från ”omrings-orden” genom att de inte behöver handla om någonting alls mer än ”det sociala samspelet” – något man säger eller gör bara för att vara snäll, t.ex. frågar sin resurs ”Hur har du haft det på lovet?” eller säger ”Tack för maten!” till sin mamma. De kan innehålla en omring som de här två exempelmeningarna, men det behövs inte alltid – ”pilarna” är viktiga i sig för att upprätthålla flocken.

Vi tog även många andra exempel: verb som lova, förlåta, älska, krama; adjektiv som snäll, fin, glad; substantiv som mamma, dotter, kompis, vän och en hel del annat.

Jag sade att man också kan kalla de här orden för ”sociala” ord eller ”samspels-ord”, och dottern förstod snabbt hur det skulle vara och sade till mig:

”Pil-ord är bara ett hittepå-ord! Det är för att man ritar dem med en pil som man kan säga det!”

Så nu ska alla de här ”nya” begreppen bara korsrefereras åt henne ett tag, så ska ni se att vi nog snart får till dem iaf hjälpligt… Vi har iaf hunnit rätt långt sedan för två år sedan, tycker ni inte? 🙂

Man använder alltså de här ”pil-orden” för att skicka ”känslor” till varandra i flocken, och det är bättre om man skickar ”snäll-pilar” till varandra än ”elak-pilar” – även om man tvunget måste lära sig båda sorterna för att förstå poängen. Flocken existerar ju enbart för att skydda sina medlemmar, inte av något annat skäl, och eftersom det finns så många faror utanför flocken måste man hjälpas åt att skydda varandra och inte slåss internt – man kan trösta varandra istället:

The non-verbal comforting relations of the pack.

För utanför flocken gäller ju fortfarande djungelns lag – det som jag själv förut beskrev som ”den stående vågen” och som utgör dominansdelen av ”dominance and affiliation”:

The non-verbal standing wave of dominance and submission of the pack.

För vi vet ju nu att sambanden bara är interferensmönster byggda på fungerande motorik – flocken börjar som en stående våg och slutar som en fraktal, de visuella ”tingen” faller ner i varsin nod och kan inte komma ur igen – och själv är man inte heller något mer än ett interferensmönster, en blind och vingklippt fågel som flyger runt i cirkel i sin egen hjärna, instängd i en klein bottle med bara en sida…

Visual interference patterns caused by and related to biological motion.

Donald D. Hoffman har haft rätt hela tiden:

I’m emphasizing the larger lesson of quantum mechanics: Neurons, brains, space … these are just symbols we use, they’re not real. It’s not that there’s a classical brain that does some quantum magic. It’s that there’s no brain! Quantum mechanics says that classical objects — including brains — don’t exist. So this is a far more radical claim about the nature of reality and does not involve the brain pulling off some tricky quantum computation. So even Penrose hasn’t taken it far enough. But most of us, you know, we’re born realists. We’re born physicalists. This is a really, really hard one to let go of.

Men strunt i det nu – den biten behöver dottern iaf inte bekymra sig om på länge! Kanske aldrig, det hoppas jag åtminstone – fysik är nog så roligt så länge man inget begriper, men när man väl fattar önskar man att man aldrig hade tagit sig dit, tro ni mig. Jag ångrar att jag gjorde narr av dem för några år sen (fysikerna, menar jag) och jämförde dem med ”bildstormare”… men det var för att jag inte ens då fattade vad de faktiskt har sett. Inte vad de har sett ”där ute” – utan vad de har sett här inne. 

För att det inte ska bli för dystert avslutar jag med att länka några nya viktiga artiklar åt er! 🙂

Det här inlägget postades i linjärt perspektiv, socialt samspel, språket, visuell perception och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.