Det linjära perspektivet: Bas 10 och händerna

Igår hade vi äntligen ett litet genombrott vad gäller metersystemet och bas 10. Dottern gav mig plötsligt sin särskilda ”aha-blick” och räknade rätt på fem omvandlingar i rad – utan den vanliga betänketiden. 🙂

Jag har ju tjatat om bas 10 ända sedan vi först knäckte positionssystemet, hur det baserar sig på händerna och fingrarna och bara är till för att folk som använder öga-hand istället för öra-ord tycker att det är enklast (man behöver faktiskt bara kunna räkna till tio för att lära sig all matte man nånsin behöver), men det har inte riktigt gått in förrän nu. Jag gjorde likadant som vanligt, hade både henne och mig att hålla upp händerna och sade att man hela tiden skulle tänka ”Tio gånger, tio gånger, tio gånger”, men sen fick jag en ljus idé och lade till att varje nolla kommer från en tia och att hon också kunde tänka: ”Var är mina nollor?”. Och det var efter det som det plötsligt lossnade.

Jag vet inte om det var det som fungerade nu eller om det bara är att dottern äntligen är redo att verkligen tänka på händerna – om hon liksom är ”i läge” för den här förklaringen nu – men det spelar ju ingen roll. Det är massor med år kvar i skolan, och på den tiden ska vi nog lyckas nöta in tiorna ordentligt – ifall det nu ändå skulle vara några bitar som fattas efter det här…

Varför är bas 10 extra svårt för dottern? Två anledningar: den första är att hon haft så svårt att använda händerna – som ju alla andra baserar sitt räknande på – den andra är just det faktum att det är så lätt för alla andra. Det är så otroligt lätt att ingen ens förstår varför det är svårt… och just därför blir det svårt att förklara också. Det är svårt för att allt som är ”lätt” är kroppsligt baserat, om ni förstår vad jag menar.

Häromdagen hoppade det också fram ett nytt samband som jag måste skriva ner innan jag glömmer bort det. 🙂  Jo, det slog mig plötsligt att det här med hakans eventuella inflytande på kognitionen också finns med i den indoeuropeiska mytologin precis som Odens korpar och Ymer/Purusha själv – nämligen den intressanta beskrivningen av hur Ymers ben avlade en sexhövdad son tillsammans:

Ymir birthed a male and female from the pits of his arms, and his legs together begat a six-headed being.

Där har vi ju den ”nya” mätpunkten: ”det” som är objekt till skillnad från subjekt – mätpunkten som får fötterna att lyfta från marken och istället skapar en liten inre människa som kan ”flyga” över den… 🙂

”Det” har också sex ”huvuden”, vilket det ju helt enkelt måste ha:

String theory’s answer to this riddle is that the six extra dimensions are rolled up tightly in tiny little spaces too small for us to perceive. ”At each point of the 4D spacetime we observe there is in fact a tiny six-dimensional space,” Yau explains. These tiny worlds that live at every single point in 4D spacetime are so small, we just can’t see them. And what kind of six-dimensional geometrical structure can harbour this hidden world and also satisfy other requirements of string theory? You’ve guessed it: it has to be a six-dimensional Calabi-Yau manifold.

Så det var alltså det som dottern menade med sitt ”hopknycklat”! 🙂

Evolution är något mycket intressant, tycker ni inte? Iaf så fort man börjar fundera på hur folk som faktiskt var med om sådana här kroppsliga förändringar kan ha uppfattat det när det hände…  Starkt att åtminstone något av deras berättelser har överlevt så här länge, inte sant?

Det här inlägget postades i linjärt perspektiv, motorik, proprioception, visuell perception och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.