Det topografiska systemet: Blanda och ge

Nu har det topografiska systemet börjat ta ordentligt fart för dottern i det linjära, så jag måste dokumentera lite om det. Hon börjar alltså kunna dela upp komponenterna själv och sätta ihop till nytt. (Det underlättar ju om man vet vilket system det är man ska dela upp, som ni vet.)

Intressant nog visar det sig än så länge mest i fråga om mat: Hon har börjat äta smörgås med pålägg, tar lingonsylt potatisplättarna och äpplemos fläskkarrén. Hon har aldrig tidigare accepterat att ”blanda ihop” smaker sådär, men nu går det hur bra som helst att blanda för att få en ”ny” effekt.

Häromdagen hade jag t.ex. redan föreslagit en viss maträtt innan jag upptäckte att vi hade slut på paprika, som vi alltid brukar ha till det. Jag frågade henne om det gick bra utan paprika. Sedan tänkte jag på hennes nyvunna intresse för nya blandningar och frågade om jag skulle koka morötter till maten istället när det nu inte blev paprika. Och dottern sade ja!

I helgen gjorde jag kåldolmar och dottern älskade dem – tänk att hon frivilligt äter små hoprullade paket fyllda med ”röra”… ❤ Och så det allra största. Igår kväll när dottern hade gått och lagt sig påminde hon mig om hur gott hon tyckte det var med kåldolmar och undrade om vi inte kunde ha det igen. Fattar ni – hon kommer med önskningar numera!! Väljer det alternativ som hon ”helst” vill ha…

Igår kom hon hem med en läxa i läsförståelse. I engelska, som hon har mkt lättare för än svenska. Så jag bestämde mig för att passa på redan nu med vår nya ”tidsmodell” och har idag gjort följande mall åt henne som jag tänkte att vi skulle titta på ikväll:

För det räcker faktiskt att man kan ”blanda och ge” i ett sammanhang – då fungerar ju redan metoden och det handlar bara om att få ut den till alla de linjära sammanhangen.

Det här inlägget postades i linjärt perspektiv, topografiska systemet, vardagsautism och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.