Det topografiska systemet: Navigationssystemet

Det fungerar jättefint med avrundningen nu. I helgen passade vi också på att få in alla andra motsatser i systemet – motsatser är ju dotterns starkaste kort tillsammans med ljuden, och här har vi nu äntligen ett bra sätt att knyta ihop alltsammans på. En riktig ”tumregel”! 😉

Dottern hakade ivrigt på och krävde att få fler mallar utskrivna så att hon kunde fylla i olika situationer, hon fyllde papper efter papper med ”bra och dålig”, ”lat och flitig”, ”långsam och snabb” o.s.v. Jag tänker att det här kommer att bli till stor nytta framöver när det gäller att förklara det här med vad folk ”tycker” och varför de ibland tycker så OLIKA.

Ja, iaf är det ingen tvekan om att det här verkligen ÄR navigationssystemet. 🙂 Så här i efterhand känns det nästan lite snopet – tänk att det skulle vara SÅ enkelt!! Och det måste ha varit välkänt för människor under tidigare tidsepoker, dessutom – för nu när jag vet vad jag ska titta efter lösgör det sig ur myterna och hoppar fram i alla möjliga skepnader:

Oden2

Och det är inte bara i den nordiska mytologin som det förekommer. Tittar vi lite längre söderut har vi t.ex. berättelsen om Perseus och Medusa – den ormhövdade gorgonen som förstenar sina offer och bara kan stoppas av sin egen spegelbild:

För varje navigationssystem behöver ett ”öga” – ett ”mål” att sikta mot:

Keep Ithaka always in your mind.
Arriving there is what you are destined for.

Man kan inte följa varje alternativ tråd: i multiversum blir valmöjligheterna så många att man förstelnas. Men inte heller vill man uppslukas av Charybdis, där inga valmöjligheter alls finns  – så för att komma fram måste man välja vägen i mitten:

Marcus Aurelius sade:

Hasta därför mot målet, låt de tomma förhoppningarna fara och hjälp dig själv så länge du kan om du frågar något efter dig själv.

För annars kanske man missar att i tid klämma sig in genom nålsögat och blir stående där för all framtid medan man funderar över om katten är levande eller död… 😉

cat

(Info: The raven image borrowed from https://openclipart.org/detail/252189/raven-silhouette and Schrödinger’s cat from Wikipedia)

Det här inlägget postades i linjärt perspektiv, topografiska systemet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.