Uppdatering om händerna

Jag måste dokumentera lite. Utbränd eller ej, jag kan inte låta dotterns stora ögonblick av triumf efter så många års synterapi bara rinna ut i sanden på det här viset…

Så vad händer? Jo – HÄNDERNA händer. 🙂 Det är fortfarande ingen ände på alla de finmotoriska framstegen för dotterns del, och det får effekt på allting annat. Så har det ju iofs alltid varit här – ett visuellt framsteg på ett område påverkar alltid alla de andra – men det här är större än allting som vi tidigare varit med om.

Jag har visst redan berättat om sånt där som skruvar och lock och knappar, men jag har INTE berättat om fjärrkontrollen, eller hur? 😉 Sätta på TVn och välja kanal från AVSTÅND – beräkna den visuella vinkeln och rikta in kontrollen åt rätt håll, samtidigt som fingrarna lyder så att man kan trycka på rätt knapp… Yes! Och hon SER på TVn, hon SER verkligen nu – hon ser människorna och hon ser ”rummet” som de samspelar i – LÄR sig av det hon ser, behöver inte längre anstränga sig för att SE det som händer och dra slutsatser av det. Tänk ändå så långt vi kommit sedan det där med Karlsson på taket – nu håller jag på att bli arg igen över att det inte finns någon ordentlig synterapi i det här landet utan att man ska behöva göra allting själv hela tiden och bli motarbetad av systemet dessutom…!!!

Men nu var det ju framsteg som det här skulle handla om – jo, ”finn fem fel” fungerar också nu när hon slipper lägga kraften på att hitta rätt plats utan istället kan lägga det visuella mönstret på minnet. Och labyrinter! Snart kan vi nog äntligen börja med datorer – vi har varit hänvisade till iPad innan eftersom det varit för svårt för dottern både att fokusera om mellan skärm och tangenter och att använda fingrarna ordentligt till tangenterna. Hon läser också böcker lättare nu och tappar inte bort sig på sidan lika ofta – hon vill aldrig bli läst för längre utan vill läsa själv, och det måste ju vara för att hon själv tycker det är roligare. Och de där små sagorna och berättelserna hon har hållit på med att skriva blir bara längre och längre. Man ser förresten tydligt på hennes ögonrörelser att de är mycket jämnare nu, och även om det finns lite mer kvar att göra i det fallet så kommer det troligen att justera sig självt efter hand som hon får mer egen visuell erfarenhet – hittills har hon ju fått klara sig på ANDRAS visuella erfarenhet (i synnerhet min, då).

Jo, och hälla vatten i sitt glas ur en kanna utan att spilla – hämta sitt eget mellanmål i köket – och självmant berätta hemma att man skulle behöva en större baddräkt – och välja vilka kläder i affären som man egentligen VILL prova alldeles själv – och baka kakor efter det recept man SJÄLV läser – och tvätta sitt eget hår – och själv ta fram de saker man vill ha ur sin garderob och ställa undan dem efteråt…

Förra veckan på teaterkursen deltog hon för allra första gången i övningarna och lekarna utan att först behöva ”ledas” igenom dem för att förstå hur det gick till – hon tittade helt enkelt bara på som alla andra och gjorde sedan efter! Ja, ni hör vad jag säger – hon tittade på och gjorde efter!!

Och igår kväll spelade vi fia tillsammans, också det för allra första gången. Dottern vann. Så sent som i somras spelade vi för första gången domino ihop, i julas tog vi ”sten-sax-påse” och nu har vi alltså avancerat till enklare brädspel!

Dotterns visuella ”3D-system” är färdigbyggt. Hela mönstret sitter där, och nu återstår bara att öva sig mera på rörelserna. Ni vet: kroppsspråk, ansiktsuttryck, blickar – alla de sociala riktningarna. Som t.ex. i situationer som denna, där det är de olika BLICKARNA mer än ansiktsuttrycken som förmedlar informationen:

 

exp_sociospatial_config_2

Vem har lust att slå vad om att dottern och jag kommer att få göra den träningen också helt på egen hand…?

Det här inlägget postades i motorik, socialt samspel, vardagsautism, visuell perception och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.