Det linjära perspektivet: ”Socialt” språk och grammatik

Under jullovet jobbade vi även lite mer med grammatik och den sociala ”känsloträningen”. Ni minns kanske att dottern så sent som i somras fortfarande inte förstod skillnaden mellan fysisk och social ”riktning”, så nu var förstås min första tanke att visa dottern detta viktiga samband – och jag tänkte att det nog skulle kunna fungera om man tog vägen över grammatiken.

Det gjorde det också. Fungerade, menar jag. 🙂 Allra först visade jag henne de här två meningarna, varpå hon genast kommenterade att ”Det är från olika håll!”

Mamma kramar flickan.
Flickan kramar mamma.

Därefter visualiserade vi subjekt, predikat och objekt på följande vis – vi färgkodade de olika satsdelarna för att tydliggöra vilken information som är den viktiga, att det alltså är ordets POSITION i meningen som avgör betydelsen:

img_0600

Därefter delade vi upp objekten i ackusativ och dativ på det här viset:

img_2864

Och det förstod dottern direkt! 🙂 Hon började plötsligt använda alla sådana där ”besvärliga” ord som ”tack” och ”snälla” osv på rätt plats – innan har hon liksom aldrig fått ur sig ”rätt” ord vid rätt tillfälle… Jo, och hon begrep även skillnaden mellan den fysiska och den mer ”sociala” dimensionen (jag dubbelkollade det så klart). Så nu förstår hon alltså även sådana ord som t.ex. ”tjänst”! 🙂

Jo, och så har jag köpt några nya böcker till vår språkträning, båda från OrdAF:

Vi har redan börjat jobba med ”Meningar och berättelser” och det fungerar klockrent (man ska alltså titta på en bild och resonera kring den). Dottern tycker det är jätteroligt och är SÅ duktig! Här ska ni se en liten bit ur den första övningen (om hur man brer en smörgås):

img_2881

 

Det här inlägget postades i linjärt perspektiv, socialt samspel, språket och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.