Nya lästips

Jag orkar inte skriva mera just nu, för det kommer ändå bara ut svammel och jag behöver nog vila hjärnan lite, men jag måste ändå tipsa om lite nya studier. Ni får själva passa in dem i systemet tills jag hinner med det – för passar in det gör de, jag hinner bara inte utveckla det hela.

Här har vi först ett par om NTns sociala processande. Den ena handlar om hur de använder sin perifera syn främst för att detektera ”sociala rörelser” – alltså helt i enlighet med flockhypotesen, som ju säger att de BYGGER hela sin perifera världsuppfattning på just de rörelserna:

Friend or Foe: Our Peripheral Vision is Better at Recognizing People Than Objects

Den andra handlar om hur social information alltid prioriteras före all annan information i en NT-hjärna, t.o.m. när man genom hypnos har avlägsnat inflytandet från top-down-processerna – inte heller detta oväntat eftersom ett ”flockfilter” i visuella cortex med nödvändighet måste leda till att detta filter används helt automatiskt i alla situationer och utan medveten top-down-kontroll:

The Brain Processes Social Information at High Priority

Därefter en om ögonrörelser och visuellt brus, om hur hjärnan bedömer orsaker och hela tiden tolkar allt som händer:

Perceiving in Motion

Sedan har vi en intressant en om hur ansiktsuttryck används som en integrerad del av SPRÅKET och inte bara för att kommunicera ”känslor” – ja, och det är ju egentligen bara det vi redan visste, eller hur?

The ‘Not Face’ is a universal part of language

Nästa handlar om hur hjärnan använder färdiga ”mönster” för att tolka det som ögonen ser – och om den stora roll som erfarenheten därvid spelar:

Analyzing the Complexity of Our Perception

Jaha, och så till sist en helt extremt intressant om händer och känsel – det finns så mkt att kommentera här att jag inte tänker göra det alls just nu utan bara säga att det finns minst tre större samband att hitta här:

Sensitive To The Touch

Sådär. Nu kan jag slappna av igen. Om jag inte hinner skriva mer om det här så har man i alla fall länkarna här så att man inte glömmer bort det…

Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.