En enda röra

”Vad betyder röra?” frågar dottern.

”Å, det kan betyda flera saker”, säger jag. Dottern förväntar sig alltid minst en alternativ förklaring till ett visst ord, så det duger inte att bara komma med en enkel definition i det här huset. 🙂

”Det kan betyda att man rör vid något, tar på det alltså”, säger jag och rör vid hennes arm. ”Sen kan det också vara…”

”…att man rör i en gryta!” fyller dottern i.

”Ja”, säger jag, ”och så kan det vara en sån där slarvig röra, en blandning av allting – antingen mat som är blandad, eller vad som helst som man har blandat lite slarvigt. Så det kan betyda tre saker. Vilken sorts röra var det som du tänkte på?”

”När man rör sig sådär”, säger dottern och viftar lite med armen, och jag inser att just denna definition har jag själv inte lyckats få med…

”Oj då”, säger jag därför, ”då blir det ju fyra sorters röra! Jag tänkte inte på den sorten.”

”Du tänker slarvigt!” säger dottern. ”Som när du slängde nattlinnet i soffan!”

Ja, det hände verkligen en gång i somras att jag slängde ett nattlinne i soffan istället för i tvättkorgen (fråga mig inte varför för jag tänker inte gå in på det just nu, men låt mig säga såhär att det är tur för oss alla att dottern inte är så petig med ordning och reda längre).

”Ja!” säger jag. ”Det är en enda röra härinne! Allt möjligt blandat! Jag kan tänka ‘nattlinne’ och ‘soffa’ och ‘tvättkorg’ och…”

”…och ‘säng’!” föreslår dottern skrattande och fortsätter med: ”Glas! Kaffe! Bad! Bok! Flaska! Handduk! Strumpor! Stol! Fisk! Fågel! Nalle Puh! Skola! Vad som helst! Allt på en gång! En enda röra!”

Ja, det får hon gärna tycka. Det är i alla fall nyttigt med homonymer och synonymer. För nätverken i hjärnan. 🙂 Så jag säger:

”Man kan säga ‘rena kaoset’ också. Eller ‘en salig blandning’. Och mormor säger ibland ”Perssons blandning’ också. Jag vet inte vem ‘Persson’ var, men…”

Samtalet fortsätter sedan helt efter dessa riktlinjer. Ja, nu vet ni i alla fall hur ett samtal går till här hemma numera. 🙂

Det här inlägget postades i annorlunda tänkande, språket, vardagsautism och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.