”Det är en människa”

En av de allra första böckerna jag läste om autism, direkt efter att dottern hade fått sin diagnos som tre-åring, var Hilde de Clercqs ”Mamma, är det där ett djur eller en människa?

Och som jag har skrivit tidigare, så var det faktiskt där som jag fick de första ledtrådarna till dotterns visuella perceptionsstörning – i synnerhet det där med färgens betydelse. Det var liksom med den boken som alltihop det här med synterapin faktiskt började – fast jag inte visste då vad det egentligen handlade om.

Nu är det längesen jag tänkte på den boken. Men just ikväll såg jag och dottern ett TV-program om en flock babianer som levde med hundar och katter (för övrigt ett mycket intressant program om sociala koder) – och när dottern allra först såg en närbild på babianhannens ansikte så sade hon häpet: ”Det är en människa!”

Och visst ser det ut som en människa. Men bara om man känner igen ett ”människoansikte” för vad det är…

Som så ofta nu för tiden så slungades jag liksom tillbaka i tiden – till den där första tiden när dottern bara skrek och skrek hela tiden. När hon inte kunde titta på TV eftersom hon såg i 2D. När hon inte kände igen varken folk eller saker från gång till gång. När hon inte kunde gå ut till höger om grinden. När hon inte…

Ja, jag behöver inte dra det igen, och det ska jag inte. Men jag kom att tänka på den där boken igen, det var bara det jag ville säga. Det är en bra bok.

Det här inlägget postades i läsning, språket, visuell perception och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.