Livsglädje

Sommarlovet har varit – och är – väldigt annorlunda i år jämfört med tidigare år. Dottern sprudlar av livsglädje, hon riktigt studsar fram där hon går, hon pratar högt och skrattar högt och ger rent allmänt intryck av en liten livsglad virvelvind som intresserar sig för allt som händer och sker. Lite överaktiv, rentav… 🙂

Vi har gjort en massa ”vanliga” sommarsaker – varit på stranden när vädret tillåtit, åkt på olika besök, haft besök – tittat på blommor, fjärilar, fåglar, fiskar, plockat bär, snäckor, stenar, gjort nya pärlarmband, målat om utemöblerna, oljat altangolvet, möblerat om på altanen o.s.v. Dottern har bekantat sig ordentligt med alla grannarna och t.o.m. med deras hundar (hon har tidigare varit lite rädd för hundar). Igår ropade hon rentav till en fullständigt främmande karl som kom gående längs gatan med sin hund: ”Hej! Har du hund med dig! Och titta, den viftar på svansen! Vilken glad hund!”

Men vi har också kunnat göra en hel del nya saker som inte ens varit tänkbara förut. En sådan sak var att gå på marknad. Tänka sig dottern på marknad bland alla de där människorna! Hon var inte det minsta stressad utan skuttade bara på lika glad som vanligt, valde ut både ballong och armband åt sig och satte med stor förtjusning i sig en hel massa karameller och brända mandlar.

Dottern har med stor entusiasm lärt sig klippa med sax (!), och hon har både skrivit och skickat egna semestervykort i år. Och så klart läst de kort som hon själv har fått. Visst har hon fått kort förut, men hon har inte varit intresserad tidigare – hon har nog inte riktigt förstått vad de är till för och hur det fungerar med post innan – hela den här saken med hur man skickar dem till och från andra personer och platser…

Och nu i sommar har dottern även för första gången duschat!!! Inte precis en helt vanlig ”dusch”, snarare ett ”bad-med-duschen-igång”, men ändå så pass att man fått skölja håret med duschen istället för den vanliga kampen.

För några dagar sedan var vi och träffade Annika igen, den fantastiska sensomotoriska rörelsepedagogen som har hjälpt oss så mycket. Dottern älskar sina övningar och vi fick en hel del nya att göra. Och det var som vanligt roligt att få höra mer specifikt om de rent motoriska framstegen. Till skillnad mot föregående år träffade vi henne inte heller hemma hos oss utan hos en helt annan familj – dottern som förr knappt vågade gå ut genom sin egen dörr kan ju numera åka på besök som vilken annan unge som helst. Och hon passade även på att hoppa studsmatta och mosa i sig några härliga blåbärsmuffins. Det är härligt att se henne. 🙂

Ja, livet är verkligen annorlunda numera. Men vet ni – den allra största förändringen är nog egentligen en helt annan – en som inte är lika uppenbar som de andra men som säkerligen är orsakad av dem: Dottern har slutat med datumen! Jag menar alltså att hon nu i sommar för allra första gången har låtit sig tappa bort vilket datum det är – att hon har varit ”ledig” och helt utan ”datumschema-i-huvudet” för första gången sedan hon lärde sig almanackan.

Hon bryr sig inte längre om vilken dag det är! Hon har bara sommarlov… 🙂

Hoppas att ni har det med! Glad sommar allihop!

Det här inlägget postades i motorik, vardagsautism, visuell perception och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.