TEMA: Studier – Om skolbänkar och lite sånt

Sommarlovet är slut. Imorgon börjar dottern i första klass.

Jag sitter här och oroar mig lite. Jag vet inte riktigt varför. Det finns egentligen ingenting som direkt tyder på att det ska gå fel i skolan. De verkar ha anpassat bra – så bra som man kan tänka sig i alla fall – och hon får ju behålla sin duktiga resurs.

Men jag är väl helt enkelt bra på att oroa mig. Det har liksom blivit lite av en vana…

Igår var jag på möte i skolan. Information till oss föräldrar. Det kändes bra att få se klassrummet – de har placerat dottern bra längst bak och närmast dörren. Men i övrigt greps jag av samma overkliga känsla som jag brukar ha på de här ”massmötena” – alltså träffar som riktar sig till alla föräldrar. Det känns sällan som om det de säger har med dottern att göra.

Visst förstår jag att jag måste sitta med och liksom ”ta in” hur de vanliga barnen ska göra och ha det – vad som ska hända rent allmänt, liksom. Om inte annat för att kunna förklara bättre för dottern och hänga med lite i vad som händer. Men… det kan ju inte hjälpas att det de säger inte riktigt angår mig. Eller oss. Och det finns aldrig tid att diskutera hur det ska bli för just dottern på de här träffarna. Man bara sitter där och känner sig som den alien man troligen är.

Jag menar bara – ordningsregler. Ha! Eller sitta stilla och lyssna. Komma ”mätt och utvilad” till skolan. Allt sånt där som de säger på såna här träffar. Om dottern till äventyrs gör som hon blir tillsagd någon enstaka gång så beror det ju helt på hennes allmänna ”läge” just då. Om hon inte vill eller kan eller förstår varför något ska göras – ja, då händer det ju inte. Oavsett hur mycket regler de har…

Inte för att skolan kräver det av henne heller. Det är en väldigt bra skola, jag har ju sagt det förut. Bra anpassningar och allting verkar bra… Men att sitta där och lyssna på allt det där, det känns ändå konstigt. Det är vid de där tillfällena som det verkligen slår mig – hur ovanlig min dotter är och hur ovanligt liv man själv lever. Det blir liksom så uppenbart.

I alla fall. Igår möblerade jag om i dotterns rum och hon fick ett skrivbord – hon måste ju ha någonstans att göra läxor, t.ex., och hon är både stolt och glad över sitt ”nya” rum. Och idag har jag pratat mycket med dottern om skolan. Om klassrummet. Om den nya ingången. Om skolbänken hon ska ha…

Och där hakade det genast upp sig.

”Skolbänken är i källaren”, sade hon bestämt. Och ja, där står en gammal skolbänk som hennes pappa skaffade en gång. Tydligen har den blivit synonym med ordet ”skolbänk” för dottern, för hon vägrade absolut att tro på att det kan finnas skolbänkar i skolan.

”Nej”, säger hon, ”nej, skolbänken står i källaren!”

Så vi får väl se hur hon reagerar i morgon när hon väl sitter där vid sin bänk i klassrummet… Ja, ja. Det får väl lösa sig på ett eller annat sätt. Hon var i alla fall med i bokhandeln idag och valde ett papper som hon ska ha i sin bänk. Det råkade visserligen bli ett med FC Liverpool – hoppas ingen frågar om hon gillar dem, för hon har ju ingen aning om vad det är för ett lag – men papperet var rött och det var det hon gillade, så hon fick det så klart.

Ja, och så har vi packat hennes ryggsäck och lagt fram kläder tills imorgon. Jag lyckades också med konststycket att få tvätta hennes hår – allting är med andra ord klart och ingenting mer återstår att göra.

Utom att vänta.

Och hoppas att hon somnar i något så när vettig tid ikväll. Just nu är hon hemskt uppspelt och skuttar runt i köket och sjunger med för full hals i ”Din soldat” som just nu spelas på radion…

Det här inlägget postades i NPF-Tema, språket, vardagsautism och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.