Ansikten och ansiktsuttryck

Dottern fortsätter att fråga om olika ansiktsuttryck hela tiden, och idag ville hon t.o.m. öva på att göra dem själv! Så jag tog fram en spegel åt henne och så satt vi mitt emot varandra och gjorde ansiktsuttryck… 🙂

Vi gjorde ”förvånad” och ”bestämd” och ”arg”, och jag passade på att lägga till hur rösten ska låta också. Rösten är en viktig del av ledtrådarna, förstår ni, särskilt för en som har lite svårt att tolka synintrycken, så den biten får man absolut inte glömma bort när man övar sådant här med dottern.

Ja, för att ni ska förstå just hur viktig rösten är för dottern, ska jag berätta att hon ofta brukar säga ”Kom med rösten!” när hon egentligen menar ”Titta på mig!”

Hon vet skillnaden på att titta och höra numera, och hon kan mycket väl säga ”Titta på mig!” också – men den här andra formuleringen hänger ändå fortfarande med.

Det märks också på dottern att hon funderar väldigt mycket just nu över hur folk ser ut och vad utseendet kan betyda. Alltså inte bara när det gäller ansiktsuttryck. Hon berättar ofta om vad de andra barnen har sagt till henne, saker som ”Jag heter inte det, jag heter det här”, och idag sade hon att en pojke hade frågat henne, ”Vet du vad jag heter?”

Ja, det är ju verkligt bra att de gör så, talar om hela tiden vad de heter, och att de är så snälla och pratar med henne alls – för jag misstänker att hon aldrig skulle lära sig känna igen någon som inte pratar med henne… Hon behöver deras röst också, förstår ni, så vissa av de här barnen kanske hon på sikt verkligen lär sig.

Dessutom intresserar hon sig för olika åldrar – hur man kan se på folk ungefär hur gamla de är, alltså.

Visst håller hon på att börja bli lite social numera! Annars skulle hon ju inte fundera över allt det här… 🙂

Det här inlägget postades i vardagsautism, visuell perception och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.