Vätbarhet – om fastillstånd och ljudlikhet

Även om dottern alltså fortfarande inte vill duscha har det här med spill börjat gå allt lättare att hantera. Jag har ju berättat redan innan om hur hon har börjat hälla ut vatten med flit och sedan torkar upp det själv. Det är ett väldigt stort framsteg tycker jag, att liksom kunna se det roliga i att blöta ner någonting. Och vi har ju verkligen lagt ner tid på att träna det här.

Men motviljan mot att blöta ner saker som inte går att torka av har suttit kvar. Ni vet – tyger och obehandlat trä och annat sådant där som måste få torka av sig själv. Men nu verkar det i alla fall som om det också håller på att lossna.

Dottern vill gärna att man ska göra något. Hon vill att man ska torka av åtminstone med handen, men förut brukade hon skrika när den våta fläcken ändå inte gick bort. Nu händer det allt oftare att hon finner sig i att vänta en stund medan det torkar. Ja, häromdagen hällde hon och maken t.o.m. ut en massa vatten på altangolvet och ställde en äggklocka på tio minuter… och när den ringde kontrollerade de att det hade torkat av sig själv. Det hade det. Då ville dottern göra om det en gång till. 😉

Senare satt hon i sängen och drack vatten. Som vanligt spillde hon lite. Men den här gången sade hon bara: ”Det torkar av sig själv.”

Jag minns inte exakt vad jag sade men gav dottern nån sorts redogörelse för vilka material man kan torka av och vilka som måste få torka av sig själv. Vi har ju hållit på med material jättelänge nu och har t.o.m. haft en materialsamling, så material är hon rätt duktig på. Och det här var ju inte första gången heller som jag drog den där listan för henne. Men hur det nu var så råkade jag den här gången även nämna ordet ”vätska”.

Dottern har ett alldeles särskilt sätt när hon inte hänger med i det som sägs. Hon blir liksom stilla på något sätt. Ibland säger hon ”ja” i de lägena fast hon inte förstår vad hon svarar på. Ofta ekotalar hon. Hon ställer inte heller frågor – att fråga om vad saker betyder är hon ju annars duktig på, men som sagt – det finns vissa situationer där hon liksom bara blir stilla. Jag tror det är när hon inte vet hur hon ska fråga. Om man då bara fortsätter prata utan att försöka ta reda på vad det är hon inte förstår, blir det en sådan där ”goddag-yxskaft”-konversation.

”Vad är en vätska?” frågade jag därför nu – för fast vi har pratat om det många gånger har det liksom aldrig riktigt gått in. ”Vatten är en vätska, och kaffe är en vätska… och tändvätska”, lade jag till med tanke på att hon lagt märke till den flaskan när vi grillat.

Dottern nickade och lade till några fler, saft och välling tror jag. Sedan sade hon: ”Och sallad.”

Sallad! Alltså, det är i just de här situationerna som det gäller att inte låta sig förblindas av förutfattade meningar. Tänk så lätt det skulle vara att av ett sådant svar dra slutsatsen att dottern inte förstår någonting alls av det vi pratar om… Jag trillade jämt ner i den fällan förr, men det är slut med det nu. Hon säger inte sådana där märkliga saker utan att mena något med det, nämligen.

Så vad finns det för likhet mellan vätska och sallad…? Bara världens enklaste samband om man tänker i ljud!

”Jaha, sallad,” sade jag till dottern. ”Men sallad är ingen vätska. Det är en växt. Titta här, nu skriver vi det på skrivtavlan…”

Vi skrev både VÄXT och VÄTSKA och räknade upp en massa olika exempel. Det gick hur bra som helst. Det syntes på dottern att det jag sade äntligen verkade rimligt… Självklart hade det varit svårt för henne innan att lära sig vad som utmärker en vätska. Att se nån annan likhet än just ljudlikheten är ju rätt svårt när det gäller växter och vätskor…

Sedan passade vi på att tala om alla andra ”vätske-ord” – vått, väta, vätbarhet, väta ner o.s.v.

”Och vätskor är flytande och rinner…” Jag tog ifrån henne glaset och spillde ut mera vatten, både på tyget och på rittavlan. Plötsligt blev det enkelt att förklara varför vissa material inte går att torka av. ”Vätbarhet” är ordet. 😉

Dottern blev jätteglad. Och eftersom det liksom verkade vara läge tog vi de andra fastillstånden också. Fast fas, vätskefas, gasfas. Säkert kommer det till pass i något annat sammanhang…

Det här inlägget postades i annorlunda tänkande, auditiv perception, språket och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.