Hur tänker vi egentligen…? – Om olika sätt

Alla tänker vi på vårt eget lilla sätt. Ingen är den andre lik. Maken tänker ju uppenbarligen i platser, siffror, ljud och rörelser (kinestetiskt och auditivt). Och det går ju inte att förneka att det är tänkesätt som har fungerat fint också för dottern. Men själv är jag helt säker på att jag INTE tänker på det viset.

Tvärtemot maken och dottern så tänker jag väldigt mycket med känseln. Jag är en taktil person – jag är överkänslig mot beröring, tänder ogärna i ett mörkt hus utan känner mig hellre fram med fingrarna, kan titta på saker och direkt känna hur de känns – mjukt eller hårt, strävt eller slätt, varmt eller kallt, o.s.v. Mina minnen fungerar lite så – jag minns bättre hur saker känns än hur de ser ut eller låter

Troligen tänker jag också en hel del visuellt – eftersom jag faktiskt är rätt så bra på att teckna och inte har några problem alls med 3D trots min amblyopi – jag låter mig villigt luras av alla optiska illusioner, jag har gott ögonmått och tar aldrig fel på en storlek, jag mäter sällan nånting, jag är bra på att se saker som t.ex. hur den nya golvmattan ska skäras för att passa in i rummet eller hur man trär om persiennen, såna saker… Men ändå tror jag inte alls att jag tänker i bilder. Mer i former, i så fall…

Tänker jag i ord? Ja, åtminstone delvis tror jag. Jag gillar att skriva ner ett resonemang när jag ska tänka över det. Men jag undrar faktiskt om jag inte allra mest tänker i SYSTEM.

När jag tentaläste brukade jag omvandla kurslitteraturen och föreläsningsanteckningarna till logiskt sammansatta punktlistor, det var så jag pluggade. Sen blev jag analytisk kemist. Det var säkert ingen slump. Jag är faktiskt väldigt analytisk av mig.  Jag älskar krypton, chiffer, pussel. Jag gillar över huvud taget situationer där det finns en hel massa information och där min uppgift är att hitta ett mönster… Plocka ut den gemensamma nämnaren. Hitta nyckeln. Stoppa in saker i rätt kategori. Se samband, bygga länkar, knyta ihop säcken.

Ja, hur det än är så har i alla fall det sättet att tänka – mitt eget system-tänkande – blivit ett lika bra hjälpmedel för dottern som makens plats- och ljud-tänkande. Det absolut lättaste sättet att lära dottern språk var t.ex. att göra en kategori åt henne och sätta en rubrik, ett ord, på företeelsen i fråga. Sen stoppade man in alla andra ord som hörde dit varje gång något av dem råkade komma på tal:

”Vad betyder varm?” – ”Det är ett känna-ord.”

”Vad betyder strax?” – ”Det är ett tid-ord.”

”Vad betyder dadlar?” – ”Det är ett frukt-ord.”

Det var inte bara språkträning, utan det lät henne också se (ja, egentligen mer höra, i hennes fall) att det finns ett system. Det finns samband. Saker hör ihop i grupper, i kategorier. Allt är inte alls bara kaos… Det är som IBTn, litegrann – fast i muntlig form. OK, nu för tiden är vi ju förbi den nivån. Men det är fortfarande enklare att lära henne saker om man ger henne alla delarna sammanförda i en grupp, under ett gemensamt namn. Det ska vara enkelt, avskalat, klart och tydligt vad det är man pratar om….

Inte visa bilder om man pratar om ljud – då ska man göra ljud, antingen med rösten eller instrument eller allt annat som kan göra ljud… Inte använda färger om man pratar om olika veckodagar – där är det bättre med almanackan, med datum, med ord. Och inte använda prickar i rutnät om man ska skriva bokstäver… Det drar uppmärksamheten från det som gäller. Det förvirrar. Det bidrar till vilsenhet, skräck, panik:

”Var är jag, var är allting annat och vad är det som händer?”

Bara det saken faktiskt gäller ska finnas med… och så orden. Dottern behöver rubriker – precis  som jag har upptäckt att jag tydligen använder mig av, utan att nånsin egentligen ha funderat på saken… Mig behöver man inte GE rubrikerna. Jag sätter dem själv. Men nu när jag väl har kommit på det… jag är fullt kapabel att dela med mig av de här rubrikerna…

Jag tänker ofta på det där som Jim Sinclair skrev om att han måste veta vilka alla delar var innan han kunde se sambandet mellan dem. Det är precis så som dottern också ska ha det. I ord – med alla delar i sin egen kategori utan störande faktorer. Numera frågar hon alltid efter fler synonymer, fler exempel, fler alternativ när det händer något. Hon vill ha in fler ord, fler begrepp i sina kategorier. Hon vet nu att det alltid finns fler samband. Och det är ju jättebra. 🙂

Det här inlägget postades i annorlunda tänkande, auditiv perception, taktil perception, visuell perception och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur tänker vi egentligen…? – Om olika sätt

 1. mariellejohnsson skriver:

  Oj. Medan jag läser funderar jag förstås på hur jag tänker. Och jag kommer nog inte fram till egentligen nånting. Mer än att jag tänker 😀 Hahah. Allvarligt talat tror jag att jag tänker alldeles för mycket ibland. Det surrar och surrar och surrar inne i hjärnan och sen kommer borren och börjar dra runt också. Då blir jag till slut alldeles slut. Då skulle jag behövas läggas in tror jag. Då skulle jag vilja dunka huvudet i väggen. Fast det där hade ju inte ett dugg med ditt inlägg att göra. Allt mitt filosoferande, alla mina skrivprojekt som aldrig blir klara… jo jag tänker nog i ord och i resonemang med mig själv och så svävar tankarna iväg i nån spiral och hamnar nånhelt annanstans än det började.
  Kram på dej!

  Gilla

  • Sabina skriver:

   Ja, jag tror jag förstår vad du menar. Jag tyckte det var mycket svårare att räkna ut hur jag själv tänker än hur maken och dottern gör det… för man är ju så van vid sig själv. Man bara tänker, som du säger. 😉 Men det där andra, det du skriver om att det snurrar iväg – det låter ju verkligen hemskt, jag kan känna igen lite åt det hållet från mig själv när jag är mycket stressad. När jag var utbränd, då var det litegrann så… det slutade aldrig, det snurrade verkligen i huvudet hela tiden, tankar, tankar, tankar i en labyrint som gick om och om och om hela tiden… Usch! Jag är ledsen att du ska behöva ha det så. Kramar till dig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.