Kom igång med läsandet

Det kan vara svårt att lista ut om man själv eller ens barn har problem med visuell perception, eftersom man tar det för självklart att det man ser är detsamma som alla andra också ser. Men det underlättar om man läser på. Det finns en hel del information om visuella perceptionsstörningar att hitta, bara man vet vad man letar efter.

För att underlätta för den som vill sätta sig in i det här tänkte jag lista en del matnyttiga böcker och länkar här.

Den bok jag själv har haft störst nytta av, och som ger den bästa och mest grundläggande översikten, är Melvin Kaplans bok Seeing through new eyes som tar upp både vilka synstörningar som kan förekomma, hur dessa kan yttra sig, hur man kan testa det och vad man kan göra åt det. Dr Melvin Kaplan är beteendeoptometrist och verkar på The Center for Visual Management i Tarrytown, New York. För en kortare introduktion till boken kan man börja med att läsa denna intervju med dr Kaplan.

Donna Williams rekommenderar jag också varmt om man vill skaffa sig en bild av hur en vuxen person med autism hanterar sina visuella svårigheter. Hon har själv länge drivit tesen att personer med autism inte nödvändigtvis tänker visuellt, i motsats till vad många tror. Läs gärna hennes informativa artiklar Not Thinking in Pictures,  Learning Styles och On Meaning Blindness, Diversity and Stereotypes.

För den som föredrar en genomgång på svenska av vad visuella perceptionsstörningar kan innebära rekommenderar jag några publikationer som tidigare fanns att tillgå på Hjälpmedelsinstitutet men som nu tyvärr har tagits bort (länkarna fungerar alltså inte längre, kontakta mig istället om ni vill ha dem! – uppdatering 2013-11-01):

Barn med visuella perceptionssvårigheter – bedömning och behandling på syncentralen

Föräldrars erfarenhet av vad som påverkar aktivitet och delaktighet hos barn med visuella perceptionssvårigheter

Att leva med CVI – Cerebral Visual Impairment

Det finns också en finsk ögonläkare Lea Hyvärinen med stor kunskap kring detta, missa inte sidorna om Lea-test, hennes blogg Dr. Lea and Children’s Vision och hennes artikel Understanding the Behaviors of Children with CVI. Föreläsningar, genomgång av tester och en uppsjö av förståelse… 🙂

Missa inte heller den välkände neuropsykologen Prof. Richard Gregorys fantastiska arbeten om i synnerhet visuell perception och illusioner.

Sedan är det förstås minst lika viktigt att läsa på om hur synen vanligtvis fungerar. Jag rekommenderar Visual perception från The World of Visual Art and Aesthetics: Its Functions and Limitations samt Eyes on the Brain av neurobiologen dr. Susan R. Barry. Eller för den som verkligen vill ge sig in på detaljerna: Foundations of Vision av Brian A. Wandell (online-version Stanford University).

Det här inlägget postades i läsning, visuell perception och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kom igång med läsandet

 1. Therese skriver:

  Hej!
  Tack för länkarna och att du har startat denna blogg! Nu ska jag lära mig mer kring detta…
  Hälsn Therese

  Gilla

  • Sabina skriver:

   Kul att du tycker det! 🙂 Hoppas att fler ska ha användning för det här. Verkar ju faktiskt som om det berör rätt många.

   Gilla

 2. Aspergermamma skriver:

  Det kan hända att det rör de flesta med autism…. Fortsätt blogga bara! 🙂 Du behövs! Speciellt som du förstår de här koncepten och kan förklara dem på ett lättfattligt sätt. Jag läser hellre här än i Kaplans bok…. 🙂

  Gilla

  • Sabina skriver:

   Tack det var kul att höra… Förresten är det din förtjänst att det blev något alls! 🙂 Annars hade jag nog aldrig kommit mig för.

   Gilla

 3. Aspergermamma skriver:

  Sluta inte! Jag häpnar över vad jag läser och jag tror att många fler kommer hitta hit efter hand. Ta aldrig bort bloggen, för den är redan nu väldigt informativ och bra med alla länkar samlat! Kan dock tänka mig att ett hästjobb att läsa och förstå allt. Men man får ta i den takt man hinner. Det har i alla fall hög prio hos mig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.